fot. archiwum KM PSP Nowy Sącz
Gdy zapłonie tłuszcz jadalny
Pożary tłuszczów i olejów jadalnych w kuchni stanowią problem, ponieważ nieumiejętne ich gaszenie może doprowadzić do poparzeń oraz dużych strat.

30 listopada 2014 roku około godziny czternastej zastępy z JRG nr 2 w Nowym Sączu oraz OSP Głębokie zadysponowane zostały do pożaru kuchni w Młodowie (gm. Piwniczna-Zdrój). Po przybyciu na miejsce zdarzenia ustalono, że w budynku mieszkalnym na poziomie piwnicy doszło do zapalenia się oleju na kuchence gazowej. Właściciel rozpoczął działania zmierzające do ugaszenia pożaru za pomocą mokrego ręcznika.

/.../

3 kwietnia tego roku około godziny 15.45 zastęp z JRG nr 1 w Nowym Sączu zadysponowany został do pożaru w wielorodzinnym budynku mieszkalnym w Nowym Sączu na ulicy 1 Brygady. Po przybyciu na miejsce zdarzenia stwierdzono, że zdarzenie miało miejsce w wielorodzinnym, czteropiętrowym budynku mieszkalnym. Zostało zgłoszone przez mieszkańców ostatniej kondygnacji, których zaniepokoiło pojawienie się czarnego dymu oraz spalenie się kawałka rury przy kratce wentylacyjnej stanowiącej odciąg okapu kuchennego.

/.../

W opisanych przypadkach prawdopodobnymi przyczynami pożaru była nieostrożność osób przy gotowaniu posiłku, a w jednym dodatkowo niewłaściwe działania gaśnicze podjęte przed przybyciem strażaków.
Zdarzenia te pokazują, że pożary tłuszczów i olejów jadalnych zdarzają się i mają bardzo dynamiczny przebieg.



Cały artykuł można przeczytać w papierowym wydaniu "Strażaka" nr 7/2017.




Obrazy
fot. archiwum KM PSP Nowy Sącz

newsletter
sonda:
Czy strażacy w Twojej OSP ćwiczą musztrę?

- Tak, regularnie

- Tak, przed ważnymi wydarzeniami

- Tak, sporadycznie

- Nie ćwiczymy musztry