Pieczenie w przełyku. Czy zgaga może być groźna?

Zdarza się, wcale nie tak rzadko, że nasz organizm wysyła do nas bardzo cenne sygnały, których często nie zauważamy albo je bagatelizujemy.

Uczucie pieczenia w gardle czy przełyku interpretujemy jako zgagę, uznając ją za skutek nieprawidłowego odżywiania.
Tymczasem nieleczona bądź leczona nieprawidłowo zgaga może doprowadzić do wielu niesprzyjających zmian w układzie pokarmowym, które w rezultacie mogą go trwale uszkodzić.

/.../

Mięsień ulokowany pomiędzy przełykiem a żołądkiem nazywa się dolnym zwieraczem przełyku. Jego rola polega na rozkurczaniu się podczas połykania, co pozwala na przejście pokarmu do żołądka. Następnie ten sam mięsień szybko się kurczy, co zapobiega cofaniu się pokarmu i soku żołądkowego z powrotem w kierunku przełyku. Gdy dolny zwieracz przełyku kurczy się w sposób nieprawidłowy lub też jest niewydolny, kwaśne składniki tworzące sok żołądkowy mogą wracać do przełyku, co nosi nazwę refluksu żołądkowo-przełykowego.

/.../

Cofanie się zawartości żołądka, a wraz z nią kwasów jest dość niebezpieczne dla samego przełyku. Jego budowa strukturalna nie zawiera w sobie tak wysoko odpornej na działanie enzymów trawiennych błony śluzowej jak żołądek, a więc dość szybko może dojść do zapalenia ścian przełyku wraz z ich zaczerwienieniem czy bardzo niebezpieczną opuchlizną.

/.../

Wydawałoby się, że sama zgaga nie jest elementem interwencji, a zwłaszcza z zakresu kwalifikowanej pierwszej pomocy. Jak się jednak okazuje, jej występowanie i symptomy mogą zaniepokoić strażaka ratownika i dać fałszywy obraz innej choroby.



Cały artykuł można przeczytać w papierowym wydaniu "Strażaka" nr 9/2015.



newsletter
sonda:
Czy strażacy w Twojej OSP ćwiczą musztrę?

- Tak, regularnie

- Tak, przed ważnymi wydarzeniami

- Tak, sporadycznie

- Nie ćwiczymy musztry